Erişkin Yaş Grubunda Skolyoz

Erişkin yaş grubunda skolyoz görülmesinin nedenleri nelerdir?
Yaşlanan toplumda erişkin dönemde görülen lomber skolyoz vaka sayısı giderek artmaktadır. Disk içeriğinin bozulması ve ilerleyen dönemde disk yüksekliğinin azalması sonucu erişkinlerde skolyoz ortaya çıkar. Sıklıkla 50 yaş ve sonrası görülür. Omurgadaki yük dağılımının bozulmasına bağlı olarak omuriliği çevreleyen eklemler ve bağlar büyüyerek omurilik kanalının daralmasına neden olur. Buna ek olarak; bu yaşlarda ortaya çıkan osteoporozun da omurgada eğriliğin armasına neden olabileceği unutulmamalıdır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak da sıklıkla bel bölgesinde olmakla birlikte boyun ve sırtta da skolyoz gelişebilir.

Erişkin Yaş Grubunda Skolyoz

Erişkin tip skolyozun bulguları nelerdir ?
İleri yaş grubundaki hastalarda görülen skolyozun en sık görülen bulgusu bel ağrısıdır. Ağrı genellikle hareketle birlikte artar. Bacaklara giden sinirlerin bası altında kalmasına bağlı olarak bacak ağrıları, bacakta uyuşma, yürüyüş mesafesinin kısalması ilerleyen dönemde idrar kaçırma şikayetleri eklenebilir.

Erişkinlerde görülen skolyoz nasıl tedavi edilir?
Erişkin yaş grubunda görülen skolyozun tedavisi hastanın ağrı şikayetleri, omurgadaki eğrilik derecesi ve bu eğriliğin ilerleyiciliği göz önüne alınarak planlanır. Bu planlamada ilk adım tedavide sıklıkla cerrahi olmayan yöntemler tercih edilir. Uygun olan hastalarda ağrı kesici, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, korse kullanımı ve ağrıyı şikayetlerini azaltmak için yapılan enjeksiyonlar hastaların önemli ölçüde rahatlamasını sağlayacaktır.

Erişkin tip skolyozda ne zaman cerrahi önerilir ?
Erişkin tip skolyoz hastalarına önerilen ağrı kesici, fizik tedavi ve rehabilitasyon, korse ve enjeksiyon uygulamalarının şikayetleri azaltmadığı durumlarda cerrahi düşünülmelidir. Hastanın bacaklarında ya da ayaklarında başlayan güçsüzlük, yürüyüş mesafesinin giderek azalaması ve tüm bunlara ek olarak idrar kaçırma gibi şikayetlerin gelişmesi durumunda cerrahi düşünülmeye başlanır.

Erişkin Yaş Grubunda Skolyoz

Erişkin dönemde görülen skolyozu düzeltmek gerekir mi?
Skolyoz grafilerinde dengesizliği olmayan hastalarda skolyozun düzeltilmesine gerek yoktur. Bu hasta grubunda ilk hedeflenen şikayete neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması olacaktır. Hastanın erişkin tip skolyoz kaynaklı yaşadığı problemlerin azaltılması yaşamını daha konforlu bir şekilde sürdürmesini sağlayacaktır. Tüm bunlara ek olarak 50 yaş sonrası görülmeyen başlayan osteoporoz etkilerini de göz önünde bulundurarak omurga sağlığını korumaya yönelik aktivitelerde bulunmak oldukça önemlidir.